hits

Prosessen på nav er lang...

Å få ytelse fra nav er det ingen som ønsker seg, det er en tøff og lang prosess for å komme igjennom og bli forstått.
Min prosess startet på nav i 2012, ½ år etter min skihopp ulykke. Jeg ville ikke gå til nav å få penger, jeg ville klare meg selv, jobbe og gå på skole. Men dette klarte jeg ikke, jeg måtte gå til nav for å få ytelse i fra dem.
Første gang fikk jeg en veldig koselig saksbehandler, møtte opp til møtet og fortalte om min situasjon, og mine utfordringer etter ulykken. Da var det fort frem med papirer for å skrive meg inn på AAP. Denne ordningen med AAP gikk veldig fint, kom fort igjennom og bare 1 mnd. senere så hadde jeg disse pengene innvilget.  

Min helse ble heller ikke noe bedre i denne perioden som jeg ikke jobbet eller gikk på skole, også hadde jeg hørt at AAP maks var en ytelse man fikk ifra nav i 3-4 år. Jeg ble selvfølgelig litt stresset og tenke litt videre på ting jeg kunne prøve.
Nav ville ha meg på personal partner, og i denne perioden følte jeg meg ikke klar for dette, jeg var stresset, og i en lang tankeperiode, i en periode der man finner seg selv, den perioden jeg fant ut at jobb og skole ikke fungerer for meg.
Jeg ble lei meg når de ville prøve meg ut ennå mer, ennå så mye jeg hadde prøvd selv...

Dette var sommer 2015, da var jeg på møter sammen med personal partner, vi snakket sammen og prøvde å finne ut noe jeg kunne jobbet med. Hva kan man jobbe med når man har ett hode som ikke fungerer?
Jeg prøvde meg som modell 1-2 ganger i uken, jeg ble utslitt? det ble for mye for meg, jeg måtte avlyse masse foto som var avtalt, jeg følte meg uprofesjonell. 1-2 ganger i mnd. med modell jobbing er mer nokk for meg, men dette er ingen betalt jobb. Det er ikke noe å tjene penger på. Jeg gjør dette for at det er gøy og for å komme meg ut når jeg orker.
Gjennom arbeidstiltaket jeg var på hos personal partner, fikk jeg vist dem at jeg ikke klarer, jeg husker ikke, jeg trenger mer hvile enn normalt, jeg har masse smerter i hodet, og jeg klarer ikke å jobbe.
I perioden jeg var hos personalpartner var min kjæreste Jonas, og jeg på hyttetur sammen. Vi gikk turer, spilte spill, lagde lys, snakket, og hørte på radio. Det var ingen tv tilgang på denne hytten. Allikevel ble hodet mitt sliten, jeg klarte ikke å spille så mye spill da hodet må konsentrere seg.

Mitt siste møte med personal partner fikk jeg ett lite sjokk, min saksbehandler kom med x*2 og sa at jeg måtte hilse på x*2 som kom til å bli min nye saksbehandler fremover på grunn av min fødselsdato.
Den nye saksbehandleren x*2 hadde ikke den kunnskapen som den gamle hadde. For det første så klarte jeg ikke å forstå hva x*2 prøvde å si og fortelle da xx ikke har norsk bakgrunn. Mitt første møte med x*2 hadde jeg begynt å forstå med meg selv at det ikke var noe vits å slite meg mer ut, eneste veien jeg så var å søke uføre da det hadde gått 2 år etter ulykken.
Min saksbehandler x*2 ville ikke hjelpe meg med dette, hun ville ikke forstå meg, og sa at jeg ikke kunne søke for de ville prøve meg ut mer.
Jeg sendte inn klage på x*2 da jeg ikke fikk den hjelpen jeg ville ha, og X*2 heller ikke ville ha noen fler møter med meg hvor jeg hadde med meg noen, som hjelper meg med å huske og fortelle ting om jeg glemmer.
Med x*2 som saksbehandler uten noe hjelp fikk jeg ikke lov å søke uføre i denne perioden, da overlegen på nav ikke mente jeg var godt nokk utredet januar 2016.
Etter mye mas ifra meg så hørte jeg ikke mer i fra x*2, jeg fikk ikke prate med x*2 når jeg ringte inn og fikk heller ikke noe informasjon om hva jeg måtte gjøre for å bli ferdig.
Eneste nyheten jeg fikk i slutten av januar 2016 var at jeg fikk ny saksbehandler i mars mnd. igjen. Okay, har de lov til det? Skal jeg vente i 2 mnd. på ny saksbehandler? Ja sånn var det.

Jeg måtte ikke vente i 2 mnd. Jeg måtte vente i 4 mnd. Nav gjør akkurat som de har lyst til. Men følger de reglene?
Min kjæreste ble med meg før å møte min nye saksbehandler x*3, jeg hadde med meg alle papirene mine og la alt på bordet. X*3 sa ikke så mye, men jeg følte at x*3 hørte på hva som ble sakt, å forsto litt mer. Kanskje han ikke turte annet?
På dette møtet skrev x*3 ut uføre papirer som jeg skulle fylle ut hjemme. Disse papirene skulle jeg ikke sende før x*3 var ferdig med min arbeidsevnevurdering. Denne skulle være ferdig til slutten av juli 2016.
Jeg vet ikke om denne arbeidsevnevurderingen noen gang ble skrevet, men jeg sendte allikevel inn søknad om uføre i juli 2016.

Like etter at min søknad var mottatt på nav om uføre så ble jeg oppringt i fra nav. Da ble jeg oppringt ifra? Joda, ny saksbehandler igjen? Da ble jeg veldig sinna frustrert, sa ting i telefonen som jeg ikke skulle, jeg kjeftet og spurte hva i hælvetet dem drev med! Er det virkelig denne behandlingen jeg fortjener, har nav virkelig lov til å behandle noen sånn som dette. Jeg var sliten, jeg visste ikke hvor jeg skulle gjøre av meg, hvor ender livet?
Jeg avtalte ett møte med x*4, men egentlig så var ikke dette nødvendig, så dette møtet ble det ingen ting av.

I mellomtiden hadde jeg snakket litt med Sunnaas sykehus om ny utredning der på KRESS. På dette oppholdet ville jeg egentlig ikke før jeg hadde fått uføre. Men jeg skjønte at jeg ikke kunne vente lengre, så jeg valgte å si ja til dette oppholdet november 2016 (5uker).

Oppholdet mitt på Sunnaas sykehus i november 2015 lærte jeg veldig mye, jeg lærte mer om min hjerneskade, jeg lærte meg at tingene jeg har merket i etterkant med følelsesmessige endringer var helt normalt.
I løpet av mitt opphold på Sunnaas sykehus ble jeg skrevet som minst 50% uføre da de ikke har lov å skrive noe mer, de skrev også at det ikke var tilstrekkelig å prøve meg ut mer. Og muntlig fikk jeg beskjed om at hvis det blir noe mer problemer i min sak om uføre og jeg ikke mottar den ytelsen på 100 % som jeg har krav på så må jeg kontakte Sunnaas igjen.
I mens jeg var på Sunnaas ringte sosionomen min ifra Sunnaas til Nav for å høre hvordan det står til med min uføre søknad. Da fikk jeg igjen en ny saksbehandler, men nå måtte jeg bare slutte å bry meg om dette og la over ordene til Sunnaas.

Den nye saksbehandleren jeg hadde fått nå var jeg veldig glad for at jeg fikk. Nå fikk jeg en som jeg følte det var greit å snakke med. For like etter jeg hadde vært på Sunnaas var jeg på ett møte med x*5. På dettet møtet ble jeg fortalt litt om hvordan prosessen var, og da fikk jeg også beskjed om at de hadde mottatt de siste papirene ifra da jeg var på Sunnaas i november 2016. Senere etter møte med meg hadde x*5 satt opp ett møte med overlegen på nav for å bli enig med han om evt en ny arbeidsevnevurdering som skrives av x*5.
Dette ble godkjent, overlegen på nav så meg som uføre, samme som x*5. Så denne nye arbeidsevnevurderingen skulle startes med allerede i førsten av januar 2017.
I midten av januar 2017 i år ringte jeg inn til x*5 for å høre om vurderingen var ferdig som skulle sendes inn. Den var ferdig og ble sendt inn allerede dagen etter jeg ringte inn, behandlingstiden på denne ville ta ca. 5 uker.
Mars 2017 er siste frist for nav og da skal saken min være helt ferdig behandlet. Da har det gått 8 mnd. siden jeg søkte uføre. Krysser fingrene for at dette går i boks nå, sånn at jeg kan leve videre og tenke på min fremtid. 
 


  8 kommentarer på "Prosessen på nav er lang..."

Postet av: Sandra Marie
uff.. håper det ordner seg:)
31.01.2017, 20:30
URL: http://sanmb.blogg.no
Postet av: Victoria Larsen
<3 sterkt! Håper alt ordner seg..
31.01.2017, 20:49
URL: http://viccctoria.blogg.no/
Postet av: Siri Rønneberg
Kjære Sara,

Så godt fortalt, som jeg har sagt før, du skriver bra, har godt ordforråd. Det har vært en altfor lang prossess. Håper nå det går i orden, så du kan planlegge livet ditt framover.

Klem Siri
31.01.2017, 21:42
Postet av: sissel gunnerud
Prossesen med NAV er tung og tar også på de andre rundt deg. Nav har ikke empati og forståelse for noe. Jeg håper det ordner seg nå ,da din nya saksbehandler var rask med å sende inn og med godkjennelse fra nav legen her vi bor.Jeg som mor Orker ikke se deg kjempe mot dette systemet lengre . Jeg krysser alt jeg har og la det fikse seg<3
31.01.2017, 21:57
URL: http://sisselgu.blogg.no
Postet av: blindhorizon
Håper alt ordner seg snart! :)
01.02.2017, 01:12
URL: http://blindhorizon.blogg.no
Postet av: liveterherlig93
nav er noe dritt!
01.02.2017, 09:54
URL: http://liveterherlig93.blogg.no
Postet av: NUK
Godt beskrevet... Uff ja en stund siden du postet dette nå. Men må bare uffe meg litt. Jeg kjemper for å få AAP og har enda ikke fått noe hjelp, snart 1-1/2 år etter min sykemelding gikk ut. Det er en lang tung kamp med usikker fremtid. Har også vært på Sunnaas som hjelper meg massevis. Ønsker deg ro og en god fremtid :)
29.05.2017, 23:53
URL: http://nuk.blogg.no
Postet av: Sara Gunnerud
NUK: Håper det fikser seg for deg, fikset seg for meg i Mars mnd. Men situvasjonen som jeg har skrevet om på bloggen har ikke forandret seg så mye... eneste er veldig deilig å ha en sikkert utbetaling nå. Masse lykke til vidre :)
01.06.2017, 13:32
URL: http://saragu.blogg.no/

Legg igjen en kommentar:

Navn:
Husk meg?
E-post:

Bloggadresse:

Kommentar:
Hei og velkommen til min blogg verden. Mitt navn er Sara, jeg er en jente på 22 år som blogger fra Moss. Året 2012 forandret livet seg etter ett kraftig fall i hoppbakken, på min blogg kan du lese min historie og om livet etter ulykken. Vil også dele masse glede, ferie, vennskap, mitt liv nå osv. Følg min reise.

Følg meg på facebook
Legg meg til som venn