Psykiske reaksjoner

Å bli rammet av og leve med en hjerneskade er en stor påkjenning. Sorg, sinne, aggresjon og depresjon er naturlige reaksjoner. Hvor sterke disse reaksjonene blir, hvor lenge de varer og hvordan de bearbeides, vil variere mye. Noen vil vise sin krise og sorg tydelig, mens andre holder slike følelser inne i seg g mer skjult for omgivelsene. For noen vil det være godt å få gråte. For andre hjelper ikke dette. Det finnes ikke riktige eller gale måter å gi uttrykk for følelser på.  Hvor lenge og hvor ofte en vil gjenoppleve sorgreaksjoner for sine tap og for den endrete livssituasjon, varierer fra person til person. Noen opplever at de gjennomlever en krise og kommer styrket ut av den. Andre sliter med følgevirkninger av det som har skjedd resten av livet.

De kan i lang tid etter skaden på nytt og på nytt gjenoppleve sorgen over det de har tapt. For omgivelsene kan dette virke rart, og de synes kanskje at det er på tide at den skadde «kommer over det», og kommer videre med livet sitt. Dette siste er selvfølgelig viktig, men det er også viktig å anerkjenne at sorg er noe som kan vare svært lenge. Det finnes ingen allmenngyldig kunnskap om hvordan man skal bearbeide psykiske reaksjoner etter en hjerneskade. For mange vil det allikevel være svært viktig å få snakket om tiden før og etter at skaden oppstod. Kanskje kan de ikke selv huske dette, og det oppleves ofte vanskelig at en del av livet er borte fra hukommelsen.

Det kan også inntreffe mange rare opplevelser og minner når en har endret bevissthet i tiden etter skaden. Mange har behov for å snakke om disse opplevelsene. Etter hvert vil mange stille spørsmål om sin egen og de pårørendes framtid, og det er viktig å få en mulighet til å diskutere dette når en er klar for det. Ofte ser en at depresjoner og andre psykiske reaksjoner på en skade først kommer en god stund etter skaden. Dette henger sammen med selve forløpet.

I akuttfasen vil mange være for dårlige til å få med seg hva som skjer. Videre er det naturlig for mennesker å forsøke å dempe store påkjenninger gjennom at man vegrer seg for å ville innse den fulle sannhet. Dette kan innen visse grenser og for visse perioder være en sunn beskyttelsesreaksjon. Deretter vil mange begynne med opptreningsprogrammer med vekt på trening og bedring. Sjelden vet en på dette tidspunktet de endelige resultatene av skaden.

Senere kommer en hjem, og en vil forsøke å få ting til å fungere så godt som mulig. Kanskje er det først en stund etter dette at man begynner å få erfaringer med hva skaden faktisk innebærer, og derved også får muligheter til å reagere på det som har skjedd? Psykiske reaksjoner etter skade vil også påvirkes av hvor alvorlig skaden er. Dersom skaden medfører store kognitive utfall, for eksempel at man bare er i stand til å huske noen sekunder om gangen, kan en regne med at sorg og glede vil være mer preget av øyeblikkets hendelser, enn av vedvarende sorgreaksjoner. <kress sunnaas>


  8 kommentarer på "Psykiske reaksjoner"

Postet av: liveterherlig93
<3
10.12.2016, 13:25
URL: http://liveterherlig93.blogg.no
Postet av: Victoria Larsen
Håper du får en fin Lørdag :-) God klem!
10.12.2016, 15:08
URL: http://viccctoria.blogg.no/
Postet av: Maria
Føler det du sriver om her gjenspeiler andre skader som snur livet ens på hodet. Kjenner meg igjen i mye av det du skriver! Du er utrolig flink til å sette ord på vanskelige ting! :)
11.12.2016, 01:24
Postet av: hammergirl
Så fantastisk fint at du deler, deler noe som er så viktig. Takk for at du lar oss få kjennskap til hvordan ting er. Ha en fin førjulstid
11.12.2016, 05:47
URL: http://hammergirl.blogg.no
Postet av: Ni
Kjempefint skrevet! Flink til å sette ord på ting :)
11.12.2016, 10:46
URL: http://www.niern.blogg.no
Postet av: Seline Ekelund
<3
11.12.2016, 12:55
URL: http://selineekelund.blogg.no
Postet av: Emilie Skaget
Utrolig fint du deler, du er sterk <3
11.12.2016, 23:04
URL: http://emilieskaget.blogg.no
Postet av: Tessa Bennett
Så utrolig fint skrevet! Du er virkelig en sterk jente. Stå på videre! <3
12.12.2016, 07:06
URL: http://tessabennett.blogg.no

Legg igjen en kommentar:

Navn:
Husk meg?
E-post:

Bloggadresse:

Kommentar:
Hei og velkommen til min blogg verden. Mitt navn er Sara, jeg er en jente på 22 år som blogger fra Moss. Året 2012 forandret livet seg etter ett kraftig fall i hoppbakken, på min blogg kan du lese min historie og om livet etter ulykken. Vil også dele masse glede, ferie, vennskap, mitt liv nå osv. Følg min reise.

Følg meg på facebook
Legg meg til som venn

hits